Blog: Je loopbaan onder de loep

Een zaterdagochtend in oktober. Een groep van zeven personen komt bij elkaar voor mijn workshop met de methode Lego Serious Play. Het thema is ‘wie ben jij in je werk en wat ambieer je’. Graag deel ik, Marike van Wezenberg, je mijn ervaring als coach en facilitator van deze loopbaanworkshop.

Energie

Het eerste deel van de workshop is vooral bedoeld om kennis te maken met de methode Lego Serious Play en vertrouwd te raken met de steentjes. Bij de eerste opwarmers beginnen de deelnemers enthousiast te bouwen en vertellen daarna rijkelijk over waar zij energie van krijgen in hun werk.

Wie is de coach?

Telkens als deelnemers weer aan de slag gaan met een nieuwe vraag en hun antwoorden met elkaar delen, ontstaat er een prachtige chemie binnen de groep. Iedereen is zeer betrokken bij het verhaal van de ander en men begint al snel vragen te stellen aan elkaar. Zo ontstaat bij de warming-up al een bijzondere diepgang. Het is mooi om te zien hoe een groep dit oppakt. Stiekem kijk ik op mijn horloge. De kern van de workshop moet nog beginnen, maar dit is zo wezenlijk en raakt zo aan de kern van de hoofdvraag, dat ga ik niet verstoren…

Peerlearning… ehh peercoaching

Na de warming-up ga ik dieper in op het thema. Een volgende vraag is bijvoorbeeld: wie ben jij in je werk; welke waarden en competenties passen bij jou? Na de warming-up is dit een logisch vervolg. De deelnemers zijn een kwartier in stilte aan het bouwen. Je kunt een speld horen vallen in de ruimte.

Bij het delen van de verhalen over ieders bouwwerk is de betrokkenheid meer dan optimaal. Er worden diepgaande vragen gesteld aan elkaar; een cadeautje van de groep. Deze groep trekt peerlearning – leren van en met elkaar door het delen van kennis, ideeën en ervaringen – naar een hoger level. In dit geval is peercoaching wellicht een beter woord. Peercoaching gaat om twee of meer professionals die samen in een proces zitten om – in vertrouwen- te reflecteren op de huidige situatie.

Brikspil loopbaancoaching

Lego Serious Play is een krachtige methode om diepgang te krijgen in een persoonlijk vraagstuk en de chemie van de groep maakt dat de workshop de kern van ieders vraag nog sterker raakt.

Positieve feedback en de wens van deelnemers om nog wat dieper in te kunnen gaan op loopbaanvragen, heeft mij aan het denken gezet. Samen met collega’s is Brikspil Loopbaancoaching gestart. De kracht van peers, de kracht van ieders input op hetzelfde thema en op jouw eigen proces, met een coach op de achtergrond die er is om je te ondersteunen in jouw proces.

 

Ik ben nieuwsgierig naar jouw persoonlijke ervaring en reactie op mijn blog.

Marike van Wezenberg

Marike@brikspil.nl

Marike van Wezenberg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *