Blog: een OPMERKELIJK verhaal

Ik ben Elisan, een van de initiatiefnemers van Brikspil. Ik vertel je graag mijn opmerkelijke verhaal. Over hoe de LEGO® SERIOUS PLAY® methode mij verder hielp in mijn loopbaan. En het waar een eerste zaadje werd gelegd voor Brikspil loopbaancoaching.

Boventallig

Na bijna 10 jaar dienstverband werd ik bij een reorganisatie boventallig. Op zoek naar mijn nieuwe koers verliet ik het vertrouwde spoor. Ik verkende nieuwe wegen. Tijdens een conferentie zag ik een introductie workshop LEGO® SERIOUS PLAY® op het programma staan. Het trok.

Ik deed mee. Ik was kritisch. Zitten op een stoel, een vraag krijgen, een model bouwen van LEGO, om de beurt het verhaal bij je model vertellen. Hmm was dit het? Toch bleef de workshop als de meest fascinerende van die dag hangen.

Zoekend

De zomervakantie begon. Ik nam steeds meer afstand van mijn werk. Ik was met mezelf bezig: Wat vind ik leuk in mijn werk? Wat is mijn kracht? De workshop met LEGO borrelde zo af en toe op. Na de zomer zou de train de trainer opleiding in de LEGO® SERIOUS PLAY® methode starten. Ik was zoekend, alles lag open, maar ik zag ook geen nieuw startpunt.

Toch mailde ik de trainer, Michel Cloosterman (mede initiatiefnemer van Brikspil). Of er misschien nog een plekje was in september? Ik kon nog mee doen, was het antwoord, maar dan moest ik wel snel zijn. Er waren nog andere gegadigden. Ik hakte de knoop door en schreef me in.

Op een mooie herfstdag in september stapte ik uit op Amsterdam Centraal, daar zou ik me vier lange dagen met serieus met LEGO spelen en alles leren over de LEGO® SERIOUS PLAY®. Een methode voor reflectie, communicatie en probleemoplossing voor organisaties, teams en individuen.

Ik onder ging het, slurpte het op en zag kans om mijn eigen vragen – mijn zoektocht naar wie ik ben en wat ik wil in mijn werk – in te brengen en bouwend en spelend volgens de LEGO® SERIOUS PLAY® methode verkennen.

Een open raam

Bij de start van de training – ik weet het nog goed – bouwde ik een LEGO model met een open raam: ik keek er door naar buiten, zoekend. Ik vertelde de groep aan de hand van het model dat ik zoekend was naar mijn kwaliteiten en naar wat mijn volgende stap wordt in mijn werk.

Ik zie het model nu nog voor me. Door het open LEGO raampje keek in naar buiten en zag ik allerlei kris kras lego blokjes en latjes, die voor mij stonden voor alle mogelijke richtingen waarop ik zou kunnen gaan. Ik weet ook nog goed welk gevoel ik erbij had: in mij zelfgekeerd, verwachtingsvol, maar verstijfd omdat ik de volgende stap in mijn loopbaan nog niet zag.

Eureka!

Na vier dagen leren, spelen, bouwen, lachen, samenwerken, reflecteren en ervaren, bouwde de trainingsgroep als een van de laatste opdrachten modellen van de specifieke kenmerken van de trainingsgroep. We verkenden met LEGO in welke spirit de groep samen vier dagen aan de slag was geweest. LEGO modellen van “openheid”, “humor”, “stretchen” verschenen op tafel. En ook het model “Just do it”.

In stilte gingen we aan het schuiven met onze persoonlijke modellen. De opdracht was om je persoonlijke model te plaatsen bij het kenmerk van de groep waar je op dat moment het dichtstbij wilde staan. Ik schoof naar “Just do it”.

EUREKA! Ik wist wat ik moest doen. Genoeg naar binnen gekeken. Nu is het tijd dat ik ga doen. “Ga het gewoon doen, ervaar het en ga vanuit daar weer verder” werd mijn richtinggever. Op dat moment werd ook een van de eerste zaadjes gelegd voor Brikspil Loopbaancoaching.

 

Ik ben nieuwsgierig welke verbindingen jij legt tussen jouw opmerkelijke verhaal en de mijne.

Elisan Henderickx

elisan@brikspil.nl